Vi på Vala Hantverksskola väljer att se möjligheter där andra ser begränsningar. Vi tar oss an varje utmaning med en stor dos positivitet och uppmanar våra elever att lära sig av det som varit men rikta blicken mot en ljusare framtid.

Björk

Björksorter: Glasbjörk, Vårtbjörk och Dvärgbjörk.

Björken är svenskarnas och nordbornas älsklingsträd framför andra. Med sin skira grönska på våren och sin raka vita stam i björkhagen står den som sinnebilden för den nordiska sommaren. Björkarna är ljusälskande träd och växer på all slags mark.

För hantverkaren är det Glasbjörken och Vårtbjörken som är mest intressanta. Den tredje arten Dvärgbjörken har ett mer buskliknande växtsätt och blir inte så kraftig att det blir något trä att tala om för hantverkaren. Björkens grenar är bruna hos unga träd. Barken blir sedan slät och vit men på äldre vårtbjörkar spricker den upp nertill och får svarta knotor och skorpbark. Vårtbjörkens grenar är mjuka och trädets krona hänger ner som en slöja. Glasbjörken kan vara helt rak och utan någon växtvridning. Den är då lätt att klyva, lätt att bearbeta och det blir en fin yta av eggverktyg.

Träet är segt och har en homogen struktur. Om stammen innehåller ved som är röd närmast kärnan bör kärnveden undvikas eftersom den har en tendens att spricka kraftigt. Hela trädet kan användas inom slöjden. Om björken har skrovlig bark närmast marken är det med stor sannolikhet en vårtbjörk. Den grova uppspruckna barken berättar att träet i stammen troligen är vresigt och betydligt svårare att klyva än en glasbjörk.

Björkens virke är hårt och har brukats till bränsle, skidor, möbler, redskap hushållsföremål, kosor, knivskaft, vispar, tallrikar och mycket annat. I dag används björken främst till möbler och snickerier. Barken är tät och seg och den nyttjats därför till nävertak som kunde hålla i 40 till 50 år.

Björkträd på hösten i Sverige.

Av oljan i barken kokade man myggolja och medicin. Björken producerar mycket sav och förr tappade man ut den genom att föra ett hål i barken. Den söta saven dracks direkt eller så framställde man ett svagt vin. Askan av björkvirke fick man aska som man gjorde till tvättmedel bla. Dvärgbjörk är en liten låg buske som har styva glatta och mörkgröna blad. Dvärgbjörken är en tuff växt som finns främst i fjälltrakterna och till och med på fjället. På Island är Dvärgbjörken vanlig.

Från böckerna ”Träd” och ”Slöjden börjar i skogen”

© 2021, Thoridan AB